Zencefilli Adam Kurabiyesi Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı hindistan cevizi
- 1/4 çay kaşığı karanfil (toz)
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 150 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 3/4 su bardağı esmer şeker
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı pekmez veya bal
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
Süsleme İçin:
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 2-3 yemek kaşığı süt veya limon suyu
- Gıda boyası (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Fırını 180°C'ye ısıtın ve tepsiye yağlı kağıt serin.
- Bir kasede un, karbonat, zencefil, tarçın, hindistan cevizi, karanfil ve tuzu karıştırın.
- Ayrı bir kapta tereyağı ve esmer şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Yumurta, pekmez ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Kuru malzemeleri azar azar ekleyip, yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru iki parçaya bölüp, streç filme sararak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta 0,5 cm kalınlığında açın.
- Zencefilli adam kalıbıyla şekiller çıkarıp tepsiye dizin.
- 10-12 dakika veya kenarları hafif kızarana kadar pişirin.
- Kurabiyeleri fırından çıkarıp, tamamen soğumaları için bekleyin.
Süsleme:
- Pudra şekerini süt veya limon suyuyla karıştırarak kıvamlı bir krema hazırlayın.
- İsterseniz gıda boyası ekleyip renklendirin.
- Soğuyan kurabiyeleri bu kremayla süsleyin ve kurumaya bırakın.
İpuçları:
- Hamur çok yapışkansa biraz daha un ekleyebilirsiniz.
- Dinlendirme süresi hamurun şeklini koruması için önemlidir.
- Kurabiyeler pişerken yayılabilir, bu nedenle aralarında boşluk bırakın.
|