Susamlı tuzlu kesme kurabiye nasıl yapılır? tarifi nedir?
Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden susamlı tuzlu kurabiye, hem pratik hazırlanışı hem de enfes dokusuyla evlerinizi mis gibi kokularla dolduracak. Un, tereyağı ve susamın mükemmel uyumuyla hazırlanan bu tarif, çıtır çıtır dokusuyla her damakta iz bırakacak nitelikte.
Susamlı Tuzlu Kesme Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı susam (üzeri için)
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
Yapılışı:
- Geniş bir karıştırma kabına un, tereyağı, sıvı yağ, yumurta, toz şeker, tuz ve kabartma tozunu ekleyin.
- Tüm malzemeleri elinizle güzelce yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hazırladığınız hamuru streç filme sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru tezgaha alıp merdane yardımıyla yaklaşık 1 cm kalınlığında açın.
- Açtığınız hamuru bıçak veya kesme kalıpları ile istediğiniz şekillerde kesin.
- Kesilen kurabiyelerin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve susama bulayın.
- Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 15-20 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra kurabiyeleri soğumaya bırakın ve servis yapın.
Püf Noktaları:
- Hamurunuz çok yumuşak olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz.
- Kurabiyelerinizin daha gevrek olmasını isterseniz fırın sıcaklığını 170°C'ye düşürüp pişirme süresini uzatabilirsiniz.
- Susam yerine çörek otu veya haşhaş da kullanabilirsiniz.
- Kurabiyeler fırından çıktıktan sonra tamamen soğumadan tepside bırakırsanız daha gevrek olurlar.
|