Margarinsiz Kıyır Kıyır Tuzlu Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
- 1 çay bardağı yoğurt
- Susam veya çörek otu (üzeri için, isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Unu derin bir karıştırma kabına eleyin. Ortasını havuz şeklinde açın.
- Yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu ekleyin. Karbonat veya kabartma tozunu da ilave edin.
- Tüm malzemeleri yavaşça karıştırarak hamuru yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamuru streç filmle sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru tezgaha alın ve merdane ile yaklaşık 0,5 cm kalınlığında açın.
- Açtığınız hamuru kurabiye kalıplarıyla şekillendirin veya bıçakla keserek istediğiniz şekli verin.
- Kurabiyelerin üzerine susam veya çörek otu serpin (isteğe bağlı).
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altı üstü kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
- Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Püf Noktaları:
- Hamuru çok fazla yoğurmamaya dikkat edin, aksi halde kurabiyeler sertleşebilir.
- Kurabiyeleri fırından çıkarınca sıcakken yumuşak olabilir, soğudukça kıtır kıtır bir kıvam alacaktır.
- İsteğe bağlı olarak içine ince kıyılmış maydanoz veya baharat ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
|