Karışık Tuzlu Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 125 gram soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
- 1 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
- Çörek otu, susam, haşhaş tohumu (üzeri için)
İç Dolgu Malzemeleri (Seçenekler):
- 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
- 50 gram doğranmış siyah zeytin
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 50 gram pastırma veya sucuk (küp doğranmış)
Yapılışı:
- Un, kabartma tozu ve tuzu geniş bir kapta karıştırın.
- Soğuk tereyağını elinizle veya mutfak robotuyla una ekleyip, un yağla tamamen buluşana kadar yoğurun.
- Yavaş yavaş süt ekleyip, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
- Hamuru iki parçaya ayırın. Bir parçasına iç dolgu malzemelerinden istediklerinizi ekleyip, tekrar yoğurun.
- Her iki hamuru da streç filme sarıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamurları tezgaha alıp, merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın.
- Kurabiye kalıbıyla veya bir bardakla şekiller çıkarın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kurabiyeleri dizin.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, susam, çörek otu veya haşhaş serpin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 15-20 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp, soğumaya bırakın ve servis yapın.
Not:
- İç dolgu malzemelerini damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz.
- Kurabiyeler oda sıcaklığında hava almayan bir kapta 3-4 gün taze kalır.
|