Tuzlu Doğum Günü Kurabiyeleri Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 125 gram soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/4 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
- Susam veya çörek otu (süsleme için)
Yapılışı:
- Fırınınızı 180°C'de ısıtmaya başlayın.
- Geniş bir kasede un, kabartma tozu, tuz ve karabiberi karıştırın.
- Soğuk tereyağını elinizle veya mutfak robotuyla una ekleyip, un yağla tamamen karışana ve ufalanan bir kıvam alana kadar yoğurun.
- Rendelenmiş kaşar peynirini ve sütü ekleyip, yumuşak ve topaksız bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamuru streç filme sarıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru tezgaha alıp, merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın.
- Doğum günü temalı kurabiye kalıplarıyla (örneğin, sayılar, balonlar, parti şapkaları) şekiller çıkarın.
- Kurabiyeleri yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam veya çörek otu serpin.
- 180°C fırında 15-20 dakika, altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp, soğumaya bırakın ve servis yapın.
İpucu:
- Kurabiyeleri daha renkli yapmak için hamura 1-2 damla gıda boyası ekleyebilirsiniz.
- Kaşar peyniri yerine beyaz peynir veya lor peyniri de kullanabilirsiniz.
|