Elmalı Kıyır Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 125 gram soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tutam tuz
İç Malzemesi:
- 2 orta boy elma (rendelenmiş)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
Üzeri İçin:
- 1 adet yumurta akı
- Pudra şekeri (servis için)
Hazırlanışı:
1. Hamurun Hazırlanması:
- Derin bir karıştırma kabına un, pudra şekeri, kabartma tozu, vanilin ve tuzu ekleyin. Karıştırın.
- Soğuk tereyağını ilave edip parmak uçlarınızla unla birlikte ufalayarak karıştırın. Un, tereyağını emip kum kıvamına gelene kadar yoğurun.
- Yumurta sarısını ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
2. İç Harcın Hazırlanması:
- Rendelenmiş elmaları, toz şeker ve tarçınla birlikte bir tavaya alın. Orta ateşte, suyunu çekip koyulaşana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. İsteğe bağlı olarak cevizi ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
3. Kurabiyelerin Şekillendirilmesi:
- Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
- Dinlenmiş hamuru tezgaha alıp un serperek merdane yardımıyla 0,5 cm kalınlığında açın.
- Bir bardak veya kurabiye kalıbıyla yuvarlak şekiller kesin. Yarısını tepsiye dizin, üzerine 1 tatlı kaşığı elma harcı koyun. Diğer yarısını üstüne kapatıp kenarlarını çatalla hafifçe bastırarak kapatın.
4. Pişirme:
- Kurabiyelerin üzerine yumurta akı sürün.
- Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika, üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Not: Kurabiyeleri sıcakken pudra şekeri serperseniz eriyebilir, bu yüzden tam soğuduktan sonra serpin. Afiyet olsun!
|