Pastane Tuzlu Kurabiyesi Tarifi
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)
- Üzeri için: çörek otu, susam veya kimyon
Hazırlanışı:
- Geniş bir karıştırma kabına tereyağı, sıvı yağ, yumurta ve yoğurdu alın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Azar azar un ilave ederek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun kıvamı çok sert olmamalı, yumuşak ve esnek olmalıdır.
- Hamuru streç filmle sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru tezgaha alıp, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayarak şekil verin. İsterseniz çatal bastırarak üzerine desen yapabilirsiniz.
- Kurabiyelerin üzerine çörek otu, susam veya kimyon serpin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altı üstü kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkan kurabiyeleri, ilk sıcaklığı geçene kadar üzeri kapalı şekilde bekletin ve servis yapın.
Püf Noktaları:
- Hamurunuz çok yumuşak olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz, ancak fazla un eklemek kurabiyelerin sertleşmesine neden olabilir.
- Kurabiyelerin üzerini yumurta sarısı sürerek daha parlak ve lezzetli bir görünüm elde edebilirsiniz.
- Fırın sıcaklığı ve pişirme süresi fırınlara göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle kurabiyelerin rengini kontrol ederek pişirme süresini ayarlayın.
|